Ločitev in delitev premoženja

Ločitev in delitev premoženja

Kategorija :
Civilno pravo, Družinsko pravo

Ločitev zakonske zveze je laičen in nepravilen izraz, ki je ustaljen v pogovorni rabi. Pravno pravilen izraz za ločitev zakonske zveze je razveza zakonske zveze.

 

Če zakonca soglašata o razvezi zakonske zveze, govorimo o sporazumni razvezi. Razvezni postopek za sporazumno razvezo ali laično rečeno, za sporazumno ločitev zakonske zveze, se začne z vložitvijo sporazumnega predloga pri pristojnem sodišču. V kolikor imata zakonca skupne otroke, morata skleniti tudi sporazum o varstvu in vzgoji, stikih ter sporazum o preživljanju skupnih otrok. Zakonca morata torej v primeru sporazumne razveze soglašati o vseh vprašanjih, ki se nanašajo na ločitev in delitev premoženja ni izjema. Skleniti morata namreč tudi sporazum o delitvi skupnega premoženja v obliki izvršljivega notarskega zapisa, ki ga morata predložiti sodišču, skupaj s sporazumnim predlogom za razvezo.

 

Ločitev in delitev premoženja sta odvisna pojma v postopku za razvezo oziroma v postopku za ločitev zakonske zveze. Premoženje zakoncev je namreč skupno premoženje, ki se deli, ko nastopi ločitev in delitev premoženja je lahko sporazumna, kar pomeni, da se zakonca sporazumeta o višini deležev na skupnem premoženju. V kolikor se zakonca o delitvi skupnega premoženja ne moreta sporazumeti, lahko zahtevata sodno delitev skupnega premoženja. Sodišče potem, ko ugotovi deleže na skupnem premoženju, opravi delitev skupnega premoženja po pravilih delitve solastnine. Zmotno pa je mišljenje, da se ločitev in delitev premoženja opravita v istem, torej razveznem postopku. Postopek za razvezo zakonske zveze oziroma postopek za ločitev in delitev premoženja sta namreč povsem ločena postopka in v postopku delitve skupnega premoženja se odvetniška pomoč najbolj priporoča.

 

Ločitev in otroci oziroma vprašanja, ki se nanašajo na otroke v postopku ločitve/razveze, predstavljajo za zakonca velik in stresen izziv. Sporazumna razveza/ločitev zakonske zveze je priporočljiva za zakonca, ki imata skupne otroke. Že za zakonca je namreč stresen postopek za ločitev in otroci, v kolikor jih imata, razvezo staršev še težje prenašajo. Za zakonca, ki se želita izogniti množici sporov in nerešenih vprašanj, od katerih se jih največ nanaša ravno na otroke, je zato priporočljiva sporazumna razveza zakonske zveze ali laično rečeno sporazumna ločitev in otroci bodo razvezni postopek doživljali manj travmatično. Neredko pa je težko doseči, da zakonca soglašata o razvezi ter o vseh vprašanjih, ki se nanašajo na ločitev in otroci, v primerih težkih ločitev, pogosto postanejo predmet manipulativnih ravnanj staršev. Zakonca, ki ne soglašata o razvezi zakonske zveze in vseh vprašanjih, ki se nanašajo na sporazumno razvezo, imata možnost, da eden od zakoncev zahteva razvezo s tožbo. Gre za še bolj psihično naporen postopek za razvezo/ločitev in otroci, ki se znajdejo v jedru spora staršev, to doživljajo kot eno izmed najtežjih in bolj travmatičnih izkušenj v življenju.

 

Ljubljana, 20.11.2014, Odvetniška pisarna Mele
Se ne strinjate z vsebino oz. imate dodatno vprašanje? Pokličite 01 433 86 12 ali pošljite e-sporočilo na  mele.peter@siol.net

 

Opomba: članki na naši spletni strani so namenjeni temu, da jih na spletu najde in razume tudi bralec brez pravnega znanja. Nekateri izrazi v njih so zato poenostavljeni ali pogovorni, določene besedne zveze pa prilagojene spletnemu iskanju. Opisi lahko prikazujejo samo del možnih vidikov obravnavane teme.