Državni zbor RS s 76 glasovi za sprejel novelo ZKP

admin

Državni zbor RS je s 76 glasovi za in brez glasov proti sprejel novelo Zakona o kazenskem postopku, s katero so dopolnjena predvsem pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku. Pomembna novost so tudi posodobljena določila o pravnem pouku in o pritožbi zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur.

 

Novela zakona o kazenskem postopku usklajuje slovensko zakonodajo z dvema evropskima direktivama. Vsebuje predvsem manjše spremembe in dopolnitve zakona, ki so potrebne zaradi določb evropske direktive o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih ter direktive o pravici do obveščenosti v kazenskem postopku. Zakon o kazenskem postopku v veljavnem besedilu večinoma že vsebuje določbe, ki so usklajene s tema direktivama. Z novelo zakona se zato zgolj dopolnjujejo pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku, pravni pouki, pritožba zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur, in pritožbeni razlog v zvezi z uporabo jezika v postopku.

 

V zvezi z obremenitvijo proračunskih sredstev, ki jih bo povzročila sprejeta novela, so v vladnem uradu za komuniciranje ob obravnavi novele zakona na vladi pojasnili, da bo za izvrševanje novele potrebno policiji, državnemu tožilstvu in sodišču v letu 2015 zagotoviti dodatna proračunska sredstva v skupni vrednosti nekaj več kot 1,4 milijona evrov na leto.