Poziv k čimprejšnji ustavni zaščiti pravice do pitne vode

admin

30. junija je potekala javna predstavitev mnenj ustavne komisije Državnega zbora o predlogu za spremembo Ustave, s katero bi pravico do pitne vode določili kot ustavno pravico. Skupina poslancev je namreč v Državnem zboru vložila predlog za spremembo 70.člena Ustave. S predlogom želijo poslanci dostop do pitne vode določiti kot ustavno pravico in preprečiti, da bi se viri pitne vode privatizirali.

 

Udeleženci javne predstavitve predloga za spremembo Ustave so bili enotnega mnenja, da je slovenska Ustava na tem področju “ranljiva”. Pravica do pitne vode je strateška dobrina, ki jo je potrebno zaščititi. Z vpisom pravice dostopa do pitne vode kot temeljne človekove pravice v Ustavo bi preprečili, da oskrba z pitno vodo v Sloveniji ne bo namenjena zgolj pridobivanju dobička. Poslanci so prepričani, da dostop do pitne vode ne sme biti predmet privatizacije, temveč mora biti pod javnim nadzorom.

 

Predlagatelji spremembe ustave pričakujejo, da bo pravica do pitne vode v Ustavo zapisana najkasneje februarja oziroma marca prihodnje leto. Pobudo za spremembo Ustave podpirata tudi kmetijski minister Dejan Židan in nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude.

 

Vir: IUS INFO