Uveden strokovni nadzor glede pridobivanja podatkov o uporabnikih portalov

admin

Generalni direktor policije je dne 25.4.2014 odredil strokovni nadzor nad delom policijskih enot zaradi spornega pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov. Policija naj bi po poročanju portalov Slo-tech.com in Podcrto.si. podatke o uporabnikih pridobivala brez sodne odredbe in s tem prekoračila pooblastila, ki jih ima za pridobivanje podatkov.

 

O sporni praksi pridobivanja podatkov o uporabnikih slovenskih spletnih portalov sta januarja že poročala portala Slo-tech.com in Podcrto.si. Največkrat naj bi šlo za pisce komentarjev, proti katerim je bila podana prijava zaradi suma razžalitve oziroma žaljive obdolžitve, pri čemer se je policija v večini primerov sklicevala na neustrezno pravno podlago in podatke pridobivala brez sodnega naloga. O takšnem ravnanju policije je bil obveščen tudi urad informacijskega pooblaščenca, ki je v svojem poročilu izpostavil vprašanje uporabljivosti tako zbranih dokazov v nadaljnjem kazenskem postopku. Poleg tega je nepravilnosti pri sklicevanju na neustrezne zakonske podlage ugotovil tudi kasnejši nadzor direktorata notranjega ministrstva za policijo in druge varnostne naloge.

 

Poročilo Informacijskega pooblaščenca o uporabi pooblastil za posredovanje osebnih podatkov uporabnikov spletnih strani z vsebino, ki jo posredujejo prejemniki storitve, si lahko preberete tukaj.